pestiborsó logó

Egy projekt azoknak:

akik közösségben gondolkodnak,

akik nem tudnak elszakadni a high-tech újításoktól

és azoknak, akik mindemellett a kertek bolondjai is!

  • pestiborsó

  • palota-15

A Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Non-profit Kft. a XV. kerületben működő szervezet és évek óta sikeresen foglalkoztat megváltozott munkaképességű, a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű embereket.

A tevékenységi körük igen szerteágazó, a területén működik varroda, digitális nyomda, könyvkötészet, emellett térköveket gyártanak, faiskolát vezetnek, és takarítással, csomagolással, szórólapok terjesztésével is foglalkoznak. A mai piaci igényeknek megfelelő munkavégzés példamutató lehet más szervezetek számára is, ezért is fontos, hogy a Pestiborsó projekt többi tagja velük dolgozhat együtt.

A kezdeményezéshez ők adják a helyszínt és az ott dolgozók munkaerejét, akik fejében egyébként már régebben is felmerült egy közösségi kert iránti igény. Így, hogy ez végre megvalósul, velük együtt szeretnénk tudatosítani a közvéleményben, hogy léteznek újszerű, igényes közfoglalkoztatási programok is. Juhász Márton ügyvezető igazgató fontosnak tartja, hogy a munka minősége mindig kiváló legyen, ezáltal is erősítve a szervezet piacképességét.

A projektünk segítségével a társadalmi felelősségvállalás terén új szemléletet lesznek képesek a köztudatba hozni, és a fiatalos lendülettel végzett munkájuk is iránymutatóvá válhat az emberek számára.

Juhász Márton interjú

Már korábban is felmerült egy közösségi kert létrehozásának gondolata. Miért nem tudott eddig megvalósulni?

Tavaly hallottam először közösségi kertekről egy előadás kapcsán, és úgy gondoltam, hogy ez a közeg megfelelő arra, hogy létrehozzunk egy cégen belüli közösségi kertet. A probléma az volt, hogy az ötlet nyár közepén merült fel, ami már igen késői időpont egy kert létrehozására. Idén egy szerencsés találkozás az OS Kantine-nal, a Budapest Farmers Hack-el és a Comm-unity csapatával adott kezdő löketet a megvalósításnak: így született meg a Pestiborsó projekt. Ezáltal idejében el tudtuk kezdeni az előkészületetek, annak ellenére, hogy nem ez a cég fő profilja, de valamelyest kapcsolódik kerti munka a faiskolánkkal, melyet tavaly hoztunk létre. Idén tehát volt elég időnk arra, hogy felkészüljünk, és összegyűjtsük azokat az alapanyagokat, eszközöket, melyekkel végre el tudjuk indítani a projektet, valamint a dolgozók lelkesedése is megmaradt.

Ezek szerint az alkalmazottak reakciója is pozitív volt a Pestiborsó projektre létrejöttére. Miért fontos, hogy részt vegyenek egy ilyen kezdeményezésben?

Abszolút pozitívan fogadták, ők is arra gondoltak, hogy a cégünk kihasználatlan területen lehetne létrehozni egy kertet. Az ötlet nagyon jó lehetőséget teremt arra, hogy csapatot, közösséget is építsünk. Vannak különböző rendezvényeink, melyeken az alkalmazottak munkán kívül is összekovácsolódhatnak, ez viszont úgy gondolom egy teljesen más jellegű együtt dolgozás: a munka mellett kikapcsolódni is lehet. Fontosnak tartjuk azt, hogy olyan egészséges élelmiszerekhez jussunk, melyeknek eredetével tisztában vagyunk, illetve tudjuk, hogy milyen környezetben nőtt fel a termény.

Hogyan lehet bekapcsolódnia a munkába annak, aki nem a Palota-15 Nonprofit Kft.-nál dolgozik?

A projektet népszerűsítettük a Rákospalotai Tanácsadó és Együttműködési Irodán, a Palota Ponton keresztül; az önkormányzati iroda egy informális kapcsolattartásra ad lehetőséget a lakosok és a hivatal között. Itt több rendezvényünk zajlik, ebből kifolyólag rengeteg ember megfordul itt és értesül a programokról, és egyben jelentkezhet is parcellát igényelni tőlünk, ezáltal bekapcsolódhat a közösségi kert művelésének folyamatába.

  • a kert

BeVetés

Április 12-én, pénteken lezajlott a Pestiborsó projekt első nagyobb nyilvános eseménye, megkezdődött a borsók elvetése a Palota-15 Nonprofit Kft. telephelyén, ami április 15-én, hétfőn folytatódott. A ragyogó napsütésben a helyi munkaerő és a Comm-unity csapatának összefogásával a helyükre kerültek a borsóágyásokat körbefogó kalodák, feltöltöttük őket földdel és végül elvetettük a borsót.

A munkások reggel 9 órakor szorgosan szerelték össze a kalodákat, hogy pár órán belül meg is kezdődhessen a BeVetés. Juhász Márton, a Palota-15 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója később összehívta a helyi dolgozókat, hogy a kertben bemutassa nekik a projektet, és az azzal kapcsolatos jövőbeli terveket. Ezek között szerepel az is, hogy a borsó leszedése után retek, illetve paradicsom kerül az ágyásokba. Juhász Fruzsina, a Pestiborsó kommunikációs projektvezetője is összefoglalta pár szóban, hogy hogyan kapcsolódott össze a Palota-15 Nonprofit Kft. és a kezdeményezés többi résztvevője, és hogyan tervezik a közös munkát a továbbiakban. A beszéd után nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a dolgozóktól.

Miközben folytatódtak a munkálatok, több helyi érdeklődő is megérkezett a helyszínre, amit nagy örömmel fogadtunk. Közöttük volt a „Tegyünk Együtt Rákospalota-Kertvárosért Közhasznú Egyesület” képviselője is, akik nagyon szívesen felhasználnák a technológiát más helyszíneken is, illetve a borsókert nevelésében is részt vennének.

Ezután, a következő lépésben a hat darab kalodát egyesével egy geotextil réteggel fedtük le, ami megakadályozza, hogy a termőföld alatti földből káros anyagok jussanak a borsóhoz, de a vizet átengedi. Az aljzat egy elég rossz minőségű föld volt, kavicsokkal, betondarabokkal, amibe nem lehetett volna elültetni a borsót, erre hatékony megoldás a kalodák építése. Ezekből végül kettőbe került komposzttal kevert barna erdei föld, amit marhatrágyával is kevertek – ez a legjobb táptalaj a növényeink számára, a többi magaságyásba is ez kerül majd. A kalodákba összesen tizennyolc köbméternyi föld kerül. A borsókat végül az első ágyásban egymástól 4-6 centiméteres távolságra, 5 centiméter mélyen, sorba rendezve vetettük el, amivel be is fejeződött a BeVetés első napja.

Szenzor

A bevetés után nemsokkal a szenzort is telepítettük aminek a segítségével így már folyamatos képet kapunk, hogy a borsók milyen hőmérsékletnek, mennyi napfénynek van kitéve, illetve az is megtudhatjuk, hogy szükségük van e vízre, vagy sem. Mindezt egy interaktív adatvizualizáció segítségével teheti meg az aki az alábbi képre kattint.

Adat vizualizáció
  • comm-unity

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos hallgatóiként ismerkedtünk meg egymással egy projektmenedzsment kurzus során, ahol kiderült, hogy igen hasonló szemlélettel rendelkezünk - így született meg a “Comm-unity” csoport.

Kezdeti elképzelésünk az volt, hogy régi bérházak elhagyatott udvarait/területeit szerettük volna felvirágoztatni, egy közösségi kertet kialakítani. Kiemelkedően fontosnak tartottuk ezt abból a szempontból, hogy manapság sok a kihasználatlan terület, az emberek többségének fogalma sincs arról kikkel él egy házban, arról nem is beszélve, hogy a lakók gyakran szóba se elegyednek egymással.

Ezt hivatott megteremteni a közösségi kertek eszménye, ahol egy földterületen nem szimpla kertészkedés folyik, hanem egy együttműködés is, amihez bárki csatlakozhat, hogy összefogás útján megtermelje magának a kétség kívül házilag termelt zöldségeket, gyümölcsöket.

Mindez végül nem ebben a formában valósult meg, mivel egy ennél sokkalta nagyobb léptékű projekthez csatlakozhattunk: az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hack-hez.

Ennek a koncepciónak és a mi kezdeti elképzelésünknek összekovácsolásából született meg a Pestiborsó projekt ötlete. A kertünknek a jelenlegi helyszínt a Palota – 15 Non profit kft. biztosítja, ahol hamarosan – április 12.-én – kezdetét veszi az első borsók elültetése, vagyis a BeVetés, melyre szeretettel várunk minden lelkes és kertészkedni vágyó jelentkezőt.

  • infó

Projektünkben közreműködtek

Bencze Csilla, Bordács Viktória, Csáti Gábor, Eszes Péter, Horváth Réka, Juhász Márton, Juhász Fruzsina, Kadlót Péter, Nemes Attila, Novák Ágnes (környezettudatos építész, a MOME oktatója), Serfőző Dalma, Sipos Viktória, Zsidai Zsuzsanna, Zsoldos Eszter

Budapest Farmers Hack

A budapest farmers hack egy olyan open source technológiára épülő kezdeményezés, mely megpróbálja rábírni az embereket, hogy újra hasznossá tegyenek nem gondozott kerteket.

A szenzor éjjel-nappal gyűjti és küldi a legfontosabb adatokat, így mindig lehet tudni, ha valami tennivaló akad a kerttel. Plusz a hack egy remek lehetőség arra, hogy hasonló gondolkodású emberek egymásra találjanak akár van saját kertjük, akár nincs.

Palota-15 Nonprofit KFT

A Pestiborsó kertjének terülét biztosítja, alkalmazottjai részt vesznek a kert gondozásának folyamatában

OS Kantine

Az OS Kantine fenntartható, közösségi modelleken dolgozik. Módszereket dolgozunk ki, keresünk, gyűjtünk a világban majd teszteljük és alkalmazzuk ezeket. Célunk e módszerekhez kapcsolódó tudás megosztásása. http://oskantine.hu/

Comm-unity

A Pestiborsó kommunikációjáért felelős csoport, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulóiból